تکالیف درسی فرزندان و مشکلات والدین

تکالیف درسی فرزندان و مشکلات والدین

تکالیف درسی فرزندان مسئله ای است که بیشتر والدین با آن درگیرند و نمی دانند که چگونه می توانند به فرزند خود کمک کنند. راه کارهایی که والدین استفاده می کنند گاهی نتیجه معکوس به بار می آورد و در نتیجه هم والدین و هم فرزندان دچار مشکل می شوند. والدین با مشارکت صحیح و مناسب می توانند از بروز این مشکلات جلوگیری کنند.

مدت زمان لازم برای انجام تکالیف توسط فرزندان را بشناسید

مهم ترین مطلبی که والدین باید بدانند مدت زمان مفیدی است که برای انجام تکالیف لازم است. این زمان برای سنین مختلف و بسته به شرایط دانش آموز متفاوت است. والدین، هم باید شرایط سنی کودک را در نظر داشته باشند، به طوری که کودکان و دانش آموزان پایه های ابتدایی را مدت زمان زیادی وادار به انجام تکالیف نکنند، و هم شرایط دیگر مربوط به دانش آموز را مدنظر قرار دهند. صاحب نظران تعلیم و تربیت مدت زمان لازم برای انجام تکالیف را برای بچه های دوره آمادگی تا پایه دوم ابتدایی، ۱۰تا ۲۰ دقیقه در هر روز و برای پایه های بعدی دوره ابتدایی، ۳۰ تا ۶۰ دقیقه پیشنهاد کرده اند. بنابراین والدین نباید برای یادگیری بهتر دانش آموز و با تصور این که هرچه زمان بیشتری صرف مطالعه دانش آموز شود، یادگیری او نیز بیشتر خواهد شد، مدت زمان زیادی کودک خود را وادار به درس خواندن کنند. به طور مسلم، در این مدت زمان اضافی به کارهای دیگری مثل خیال بافی ذهنی مشغول می شود.

مسئولیت انجام تکالیف و وظیفه شناسی در این مورد را به فرزندتان واگذار کنید

برخی از والدین خود را مسئول کامل انجام تکالیف می کنند. به صورتی که در مدت انجام تکالیف بالای سر دانش آموز حضور دارند، زمان شروع انجام تکالیف را تعیین و راهنمایی های زائدی ارائه می کنند. هرچند لازم است والدین، به ویژه در سال های اول دبستان و آمادگی با نظارت خود برنامه ریزی و مسئولیت پذیری را به کودک خود آموزش دهند، اما برخی از والدین به اشتباه این مسئولیت را خود برعهده می گیرند، بنابراین نمی توانند احساس مسئولیت درقبال انجام تکالیف را به کودک خود یاد دهند. به طوری که اگر یک روز مادر حضور نداشته باشد، کودک اصلاً به یاد هم نخواهد آورد که باید تکالیفش را انجام دهد.

بنابراین والدین با نظارت مفیدی که بر انجام تکالیف دارند، کم کم باید کودکان را مسئولیت پذیر بار آورند. به طوری که در صورت عدم حضور والدین نیز احساس مسئولیت برای انجام تکالیف داشته باشند. این والدین در سال های بعدی تحصیل کمتر با مشکل درس نخواندن کودکان خود مواجه می شوند. از آن جا که والدین نمی توانند در تمام دوران تحصیل بر انجام تکالیف فرزندان خود نظارت مستقیم داشته باشند، با افت تحصیلی آن ها مواجه می شوند. در حالی که اگر این مسئولیت را از دوران کودکی در کودک شکل داده باشند، با مشکلاتی از این قبیل مواجه نخواهند بود.

به روش انجام تکالیف توسط فرزندتان دقت کنید

هر کودکی ممکن است تفاوت هایی در روش انجام تکالیف خود داشته باشد. قبل از این که روش خاصی را به کودکتان القا کنید یا بخواهید او را کمک و راهنمایی کنید، به روش او توجه کنید. ببینید در چه مدت زمان بدون کمک شما می تواند تکالیفش را انجام دهد؟ چه اشکالاتی دارد؟ آیا خیال بافی در حین انجام تکالیف دارد؟ آیا مرتباً جای خود را عوض می کند؟ آیا در حین انجام تکالیف به کارهای دیگری می پردازد؟ یا این که حواس او به انجام تکالیفش است؟ پاسخ به این سؤال ها به شما کمک می کند.

با معلم فرزندتان درباره تکالیف درسی فرزندان صحبت کنید

ارتباطی که با معلم فرزندتان برقرار می کنید، کمک زیادی به شما می تواند بکند. ضمن گفت و گو با او می توانید شیوه و روش وی را بشناسید و از انتظاری که در مورد نحوه انجام تکالیف دارد، مطلع می شوید. بدین ترتیب بهتر می توانید به فرزند خود در انجام تکالیف کمک کنید. هدف معلم را از انجام تکلیف دریابید و نقاط ضعف فرزند خود را بهتر شناسایی کنید.

در تکالیف درسی فرزندان پاسخ ندهید، راهنمایی کنید

وقتی فرزندتان از شما کمکی برای انجام تکالیفش می خواهد، اقدام به دادن پاسخ حاضر و آماده نکنید، بلکه او را راهنمایی کنید تا خودش بتواند به جواب مورد نظر برسد. به این تربیت شما او را عادت می دهید که از توانایی های خود استفاده کند و خلاق تر و فعال تر باشد. انجام تکالیف به فرزندتان کمک نخواهد کرد که آن ها را بفهمد و از آن اطلاعات استفاده کند و نیز باعث نخواهد شد که وی به توانایی هایش اعتماد کند و دلگرم شود. فعال شدن دانش آموز در انجام تکالیف موجب می شود پاسخ هایی را که خودش پیدا می کند بهتر به خاطر بسپارد تا حفظ پاسخ هایی که شما به او داده اید.

برای تکالیف درسی فرزندان برنامه ریزی کنید

با کمک فرزند خود یک برنامه منظم برای انجام تکالیف تهیه کنید. برنامه تکالیف درسی فرزندان را در یک محل مناسب و در برابر دید نصب کنید. برای تشویق او به انجام تکالیف می توانید در مقابل هر روز که تکلیف آن را به موقع، خوب و دقیق انجام داده است، یک علامت بزنید و در آخر هفته اگر توانسته باشد تکالیف خود را به خوبی انجام دهد و با توجه به تعداد ستاره ها، جایزه ای به او بدهید. بهتر است جایزه مورد نظر را همان حین برنامه ریزی معین کنید و در آخر برنامه آن را یادداشت کنید یا برای کودکان کوچک تر شکل آن را بکشید. به این تربیت عملکرد کودک دائماً در جلوی او قرار دارد و مسئولیت پذیری او نیز تقویت می شود. به تدریج می توانید تعداد ستاره ها را برای دریافت جایزه افزایش دهید. برای مثال اگر در آغاز برنامه به ازای هر هفت ستاره می توانست جایزه ای کسب کند در مراحل بعد به ازای هر ۱۴ ستاره می تواند به جایزه مورد نظر برسد.

شرایط مناسب برای انجام تکالیف درسی فرزندان را مهیا کنید

مکانی ثابت، ساکت و مناسب از لحاظ نور و صدا و حرارت ضروری است. حتی الامکان از یک میز تحریر کمک بگیرید. تلویزیون را خاموش کنید یا اتاق دیگری را برای انجام تکالیف فرزندان خود درنظر بگیرید. پخش آن دسته از برنامه های تلویزیونی که برای او جذاب اند یا موجب کنجکاوی وی می شوند، حواس او را پرت خواهد کرد.

نتیجه کار را بررسی کنید

زمانی که فرزند شما تکالیف خود را انجام داد، حتماً در حضور او آن ها را بررسی کنید. می توانید وقتی برای این کار اختصاص دهید و با کمک خود او تکالیف را بررسی کنید. برای مثال، میزان اشتباهات او را در رونویسی پیدا کنید و از او بخواهید اقدام به رفع آن ها کند.

برنامه زندگی خود را تنظیم کنید

تنها تنظیم برنامه ای منظم برای انجام تکالیف فرزندان کافی نیست. برای زندگی خانواده نیز برنامه منظمی داشته باشید. حتی الامکان از فعالیت های فوق برنامه و بدون برنامه ریزی قبلی خودداری کنید، مثل مهمانی ها و تفریح های بدون برنامه قبلی و … یا حداقل سعی کنید این برنامه ها مقارن با زمان انجام تکالیف فرزندان نباشد. اگر شما یک بار برنامه او را به خاطر برنامه های خود به هم بریزید راه را برای بی نظمی او فراهم ساخته اید. در کارهای دیگر خود نیز با برنامه و مسئولیت پذیر باشید تا الگویی مناسب برای فرزندان خود محسوب شوید. فرزندان، تعهد و مسئولیت پذیری را در خانواده و با مشاهده رفتار والدین یاد می گیرند.

سخن آخر در تکالیف درسی فرزندان

یک برنامه خوب، چند توصیه ساده و به کار بستن آن ها نتایج مفیدی فراهم می آورد و باعث می شود که فرزندان شما بهره خوبی از تکالیف منزل ببرند. با رعایت این موارد شما می توانید جلوی مشکلات احتمالی آینده را بگیرید و فرزندانی تربیت کنید که علاوه بر این که تکالیف فعلی خود را به خوبی انجام می دهند، در آینده نیز مستقل و مسئولیت پذیر باشند (نشریه پیوند).

شما ممکن است این را هم بپسندید