تاثیر طبیعت بر سلامت روان

تاثیر طبیعت بر سلامت روان

به نظر متخصصان بهداشت روان. طبیعت گردی مزایای عاطفی.ذهنی و شناختی دارد.مزایایی که البته هزینه زیادی برای ما ندارد.کافی است برای گردش در طبیعت برنامه ریزی کنیم.

طبیعت گردی موجب کاهش سطح تنش در فرد و در نتیجه کاهش میزان بیماری هایی نظیر افسردگی یا حتی بیماری های جسمانی میشود.همچنین ارتباط با طبیعت میتوانی تاب آوری و عزت نفس فرد و حتی در مواردی ارتباطات اجتماعی او را ارتقا دهد.با این همه متاسفانه به دلیل سبک زندگی امروزی.ارتباط با طبیعت بسیار محدود شده است.

برخی مطالعات نشان میدهد شهرنشینان که کمتر به فضاهای سبز دسترسی دارند.در مقایسه با افرادی که در روستاها زندگی میکنند و ارتباط نزدیکتری با طبیعت دارند بیشتر در معرض اضطراب ، افسردگی و سایر بیماری های روانشناختی قرار دارند.تحقیقات همچنین نشان داده اند که حتی در محیط های شهری.سطح هورمون های مربوط به تنش در شهروندانی که به نوعی امکان دسترسی به فضای سبز دارند .مثلا در پارک زندگی میکنند کمتر است.

محققان بهداشت روان معتقدند ارتباط با طبیعت فقط به معنای رفتن به جنگل و حضور در محیط های طبیعی غنی نیست.بلکه نگاه کردن به طبیعت از پنجره یا حتی دیدن عکس هایی از طبیعت از پنجره یا حتی  دیدن عکس هایی از طبیعت هم میتواند تاثیر مطلوبی داشته باشد.مطالعه ای که در سال ۲۰۱۳ انجام شد نشان داد حتی مشاهده تصویری از طبیعت ممکن است به کاهش استرس بیانجامد.به یک گروه از شرکت کنندگان   در تحقیق به مدت ده دقیقه تصاویری از طبیعت نشان داده شد و به گروه دیگر تصاویر مربوط به ساختمان ها.نتایج نشان داد که سیستم اعصاب پاراسمپاتیک(که موجب آرامش میشود) در افرادی که تصاویر مربوط به طبیعت را دیده بودند فعالتر از گروه دوم شده بود.

گرچه سازوکار اصلی تاثیر طبیعت چندان روشن نیست.اما چشم اندازهای طبیعت برای ذهن ما خوشایند است.شکوه این صحنه های زیبا ما را از نگرانی های رقت آمیز روزمره دور میکند.

نکته جالب آنکه نه تنها دیدن طبیعت.بلکه شنیدن آواهای مرتبط با طبیعت نیز تنش را در افراد کاهش میدهد.در تحقیقی که در سال ۲۰۱۳ انجام شد محققان دریافتند همانطور که تصاویر طبیعت به فرد کمک میکند تا بر احساسات دردناک ناشی از موقعیت تنش زا غلبه یابد.صداهای ضبط شده از طبیعت نیز تاثیر مثبتی بر بهبود فرد بعد از حضور در موقعیت تنش زا دارند.

در مطالعه ای دیگری در یکی از دانشگاه های ژاپن محققان از دو گروه شرکت کننده خواستند در دو فضای مختلف پیاده روی کنند.گروه اول در جنگل پیاده روی کردند و گروه دوم در فضای شهری.نتایج حاصل از این تحقیق تاثیر پیاده روی در جنگل را به این شرح بیان نمود:

  • کاهش میزان هورمون های مربوط به استرس
  • افزایش گلبول های صفید در خون
  • افزایش میزان تولید پروتین های ضد سرطان

نکته جالب توجه آن که حتی برخی نظریه ها بر این باورند  که نوع بشر ذاتا بودن در طبیعت را دوست دارد.در واقع ژن های ما پشتوانه تاریخچه تکاملی ما را وا میدارند  تا دوباره به دل طبیعت برگردیم.جدایی ما از طبیعت که در حدود ۲۵۰ سال است که اتفاق افتاده با آرایش ژنتیکی و نیاز ذاتی ما مغایر است و به واقع ما هنوز با این جدایی سازگار نشده ایم.

حتی برخی  مطالعات به بررسی تغییرات بیولوژیک پرداخته و به این یافته رسیده اند که با پیاده روی در طبیعت یا ارتباط با فضای سبز فعالیتهای مغزی نیز تغییر میکند و در نتیجه نشخوار فکری( شخم زدن گذشته و فکر کردن به آسیب ها و تجربیات تلخ) در فرد کاهش پیدا میکند

منبع : نشریه پیام مشاور

مطالب مرتبط با تاثیر طبیعت

موسیقی طبیعت

توجه : لینک دانلود فایلها بلافاصله پس از خرید ظاهر میشود و به ایمیل شما هم ارسال میشود(پوشه هرزنامه یا spam را چک کنید). در صورتی که پس از خرید با مشکل دانلود در مرورگر گوگل کروم مواجه شدید از این راهنما استفاده کنید. ترجیحا از مرورگر فایرفاکس استفاده کنید (پسورد فایلها: ۱۳۵۷ و یا www.ravanrahnama.ir) ravanrahnama این مجموعه را ببینید bookh

شما ممکن است این را هم بپسندید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *