هیپنوتیزم چیست ؟

هیپنوتیزم [۱] ابزار نیرومندی برای هدایت تجسم، تصور و تمرکز است. از صدها سال پیش روشن شده بود که در یاری‌رساندن به بیماران دردمند و مضطرب کارساز است؛ هنوز به‌عنوان ابزار کارآمد و پذیرفته‌شده در مدیریت استرس‌ هنگام اقدامات پزشکی و پس از سوانح، درد مزمن، مسائل عادتی، علائم گسستی، وضعیت‌های روان- تنی و بسیاری اختلالات دیگر کاربرد دارد (اشپیگل[۲] و همکاران، ۲۰۰۵).

هیپنوز که کهن‌ترین تکنیک روان‌درمانی است، در خط مقدم جبهه‌ دانش همکنش «روان- مغز- تن» نیز قرار دارد. هیپنوز دربرگیرنده یک توانایی ویژه برای توجه متمرکز و تجسم، هنگام کاهش و به کمترین رساندن آگاهی از محیط است. پدیده‌ هیپنوز به شیوه خودبه‌خود و بدون القای رسمی نیز رخ می‌دهد. افزون بر آن گنجایش تجربه‌ هیپنوز به گونه درخور توجهی بین افراد گوناگون، فرق دارد و یک رگه ایستا است. گنجایش هیپنوز را می‌توان به‌خوبی شناسایی کرد و از آن به‌عنوان یک کمک ارزشمند در بسیاری از راهبردهای روان‌درمانی بهره‌برداری کرد (اشپیگل و همکاران، ۲۰۰۵).

کلمه‌ی هیپنوز از ریشه‌ لاتینی «هیپنو» که به معنی «خواب» است گرفته شده است و این «غلط مشهور» است چون هیپنوز به‌عنوان یک پدیده‌ مستقل، «گونه‌ای از خواب» نیست بلکه روند پیچیده‌ای است دربرگیرنده تمرکز توأم با توجه دقیق و گیرندگی فعال (اشپیگل و همکاران، ۲۰۰۵).

گرچه «آگاهی از محیط» هم هنگام خواب و هم در هیپنوز کاهش می‌یابد اما «توجه متمرکز» که در حالت خواب به گونه یکنواخت پخش شده است، هنگام خلسه‌ هیپنوتیزمی افزایش می‌یابد (اشپیگل و همکاران، ۲۰۰۵).

از زمان «فرانس آنتوان مسمر[۳]» روش‌های القای هیپنوز و به‌کارگیری پدیده‌ خلسه برای تغییرات رواندرمانگرانه با ابهام روبرو بوده است و این امر منجر به فقدان فهم دقیق درباره تفاوت‌های بین جنبه‌های گوناگون تجربه‌ هیپنوتیزمی شده است چون این جنبه‌ها تحت تأثیر عوامل مربوط به درمانگر و عوامل فردی همانند درجه‌ هیپنوتیزم پذیری، سبک شخصیتی و میزان انگیزه‌ شخص، قرار می‌گیرد. فرد هیپنوتیزم کننده، هیپنوز را به هیپنوز شونده تحمیل نمی‌کند بلکه نقش درمانگر بیشتر دربرگیرنده ارزیابی گنجایش بیولوژیک ذاتی فرد برای تجربه‌ خلسه و آموزش به بیمار برای بهره‌مندی از هیپنوز طی برنامه‌ روان‌درمانی تعیین شده است (اشپیگل[۴] و همکاران، ۲۰۰۵).

[۱] – hypnosis

[۲] – Spiegel

[۳] -Franz Anton Mesmer

[۴] – Spiegel

 

مطالب مرتبط با هیپنوتیزم 

آموزش هیپنوتیزم محاوره ای (هیپنوتیزم اریکسونی)توسط دانیل جونز

آموزش خود هیپنوتیزم توسط استاد گیل بوین (زبان اصلی)

کتاب هیپنوتیزم عملی : مجموع نظریات علمای هیپنوتیزم

تاریخچه هیپنوز

 

توجه : لینک دانلود فایلها بلافاصله پس از خرید ظاهر میشود و به ایمیل شما هم ارسال میشود(پوشه هرزنامه یا spam را چک کنید). در صورتی که پس از خرید با مشکل دانلود در مرورگر گوگل کروم مواجه شدید از این راهنما استفاده کنید. ترجیحا از مرورگر فایرفاکس استفاده کنید (پسورد فایلها: ۱۳۵۷ و یا www.ravanrahnama.ir) ravanrahnama این مجموعه را ببینید bookh

شما ممکن است این را هم بپسندید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *