اختلال مبدل پوشی یا انحراف جنسی ترانسوستیک در DSM5
اختلال مبدل پوشی ( در DSM-IV یادگارخواهی همراه مبدل پوشی Transvestic Fetishism k نامیده میشد ) عبارت است از تخیلات یا امیال جنسی برای پوشیدن لباس جنس مخالف بعنوان وسیله ای برای انگیختگی که همراه خودارضایی یا مقاربت انجام میگیرد.این اختلال بطور مشخص در دوران کودکی یا نوجوانی و در مردان غیرهمجنسگرا آغاز میشود.این پدیده در زنان نادرتر است و اکثرا با گذشت چندسال برخی مردان مبتلا به این اختلال تمایل پیدا میکنند که همواره مثل زنان لباس بپوشند و مانند آنها زندگی کنند. اغلب تمام البسه جنس مخالف( معمولا بیش از یک تکه از لباسهای جنس مخالف) را به تن میکنند و ممکن است زنانگی چشمگیری پیدا کنند یعنی با تقلید رفتار و گفتار و آرایش جنس مخالف به ارضای جنسی خود میپردازند البته بدون لباس زنانه ،ظاهر کاملا مردانه دارند. این اختلال در دو طیف قرار دارند: در یک قطب رفتار مزبور برای ایگوی فرد مطلوب است. در قطب دیگر با ملال جنسیتی همراه است یعنی فرد از نقش و هویت جنسی خود راضی نیست و میخواهد از گروه جنس مخالف محسوب شود. پوشیدن آشکار جنس مخالف ممکن است تا کسب استقلال نسبی از والدین دیده نشود.
ملاک های تشخیصی اختلال مبدل پوشی در DSM5
A– تحریک جنسی مداوم و قوی به صورت خیال پردازی، تمایل یا رفتار جنسی به دلیل استفاده از مبدل پوشی در یک دوره حداقل ۶ ماهه.
B- این خیالپردازیها، امیال جنسی، یا رفتارها موجب ناراحتی یا اختلال قابل ملاحظه بالینی در عملکرد اجتماعی، شغلی، یا زمینههای مهم دیگر عملکرد میشوند.
مشخص کنید:
اختلال مبدل پوشی همراه با یادگارپرستی: در صورتی که تحریک جنسی به واسطه اقلام، وسایل یا لباس صورت بگیرد.
اختلال مبدل پوشی همراه با خودزنخواهی: در صورتی که تحریک جنسی با فکر یا تصور خود به عنوان زن روی دهد.
مشخص کنید:
در محیط کنترل شده: این شاخص اصولاٌ در مورد افرادی است که در محیطهایی زندگی میکنند که فرصت محدودی برای مبدل پوشی دارند.
در حالت بهبود کامل: فرد علی رغم قرار داشتن در محیط های کنترل نشده، حداقل به مدت ۵ سال براساس تمایل خود با یک شخص ناراضی عمل نکرده و دچار ناراحتی یا اختلال در عملکرد اجتماعی، شغلی، یا سایر زمینههای مهم عملکردی نشده است.
سازمان بهداشت جهانی ملاک های زیر را برای اختلال مبدل پوشی دارد :
۱- فرد لباس های جنس مخالف را میپوشد تا ظاهر جنس مخالف را پیدا کند و احساس کند متعلق به آن جنس است
۲- مبدل پوشی ارتباط نزدیکی با انگیختگی جنسی دارد. وقتی ارگاسم روی میدهد و انگیختگی جنسی فروکش میکند فرد تمایل قوی برای تعویض لباسهای نامتناسبش پیدا میکند
۳- ملاک های کلی اختلال رجحان جنسی باید موجود باشند:
– فرد به طور مکرر دچار امیال یا تخیلات جنسی عمیق مربوط به فعالیت ها با اشیا غیر عادی میشود
– فرد بر اساس این امیال غیرعادی عمل میکند یا بر اثر آنها به میزان زیادی دچار ناراحتی می شود
– رجحان غیرعادی فرد حداقل ۶ ماه دوام یافته است
مطالب مرتبط با اختلال مبدل پوشی