اصول رفتار با کودک : بعضی از نکته های مهم در ارتباط با تربیت فرزند
اصول رفتار با کودک
بعضی از نکات مهم در ارتباط با تربیت فرزند و اصول رفتار با کودک
بعضی از باورها در زمینه تربیت کودکان میتواند بسیار مخرب بوده و باعث بروز مشکلات در روابط والدین و کودکان شود، در اینجا به بعضی از آنها اشاره می گردد.
تعدادی از والدین فکر میکنند کودک رفتار نامناسب را فقط به این جهت انجام می دهد که آنها را اذیت کند. با این تفکر کودک مقصر شناخته میشود و باعث بروز یک خشم شدید از طرف پدر و مادر می گردد.
والدین بعضی از رفتار های نامناسب کودک را موقتی و زودگذر میدانند و در نتیجه آنها را از برخورد سریع با آن رفتار غلط باز میدارد و زمانی در صدد تغییر رفتار بر می آیند که شدید و طولانی مدت شده و در نتیجه کنترل آن نیز مشکل تر شده است.
همه این مشکلات به خاطر من است. این جمله ا ی است که ممکن است والدین در زمان بروز یک رفتار اشتباه از جانب فرزند به ذهنشان خطور کند. در اینجا والدین خود را مقصر می دانند و در نتیجه احساس گناه و افسردگی و اضطراب پیدا می کنند. این حالات تحمل آنان را کم کرده و باعث بروز واکنش های عصبی شدیدتری میشود.
بسیاری از والدین انتظارات غیر واقع بینانه ای از کودک خود دارند که با سطح رشد کودک متناسب نیست. این والدین کودکان را بالغین کوچکی میدانند که همه توانای یهای بالغین را دارا هستند.
برای مثال: کودک ۲ ساله بتواند به خوبی و با تمیزی کامل با قاشق و چنگال غذای خود را بخورد و یا کودک زیر ۶ سال بتواند، ساعت ها پیاده روی و خرید کردن با پدر و مادر را تحمل کند یا قادر باشد ساعت ها در میهمانی مرتب و ساکت بنشیند. هیچکدام از این انتظارات با سطح رشد کودک هماهنگی ندارد.
بعضی از والدین توقع زیادی از کودکان خود دارند. یعنی دوست دارند که کودکانشان عالی و کامل باشند. در این صورت است که با دیدن بعضی از رفتارهای کودک که حتی می تواند متناسب با سن او باشد، بر افروخته و عصبانی میشوند.
بعضی از والدین فکر می کنند خود کودک بتدریج و به مرور زمان و به طور خودکار )بدون آموزش و تمرین( مهارت های لازم را کسب میکند.
باید توجه داشت که ممکن است بعضی از یادگیری ها بدون آموزش و از طریق مشاهده صورت گیرد، ولی بیشتر مهارت ها نیاز به آموزش فعال، تمرین و صرف وقت از سوی والدین و کودک دارند.
توجه داشته باشید: انتظار شما از فرزندتان باید با سن او مطابقت داشته باشد.
کودکان با یکدیگر متفاوت هستند و تواناییهای آنها مشابه هم نیست.
بروز خشم در مقابل اشتباهات کودکان ناشی از عدم آشنایی والدین با روش مناسب برخورد با کودک است.
آگاهی از این مهارتها و روش ها میتواند باعث بهبود روابط والدین و کودکان گردد.
اصول رفتار با کودک
از خواب بیدار کردن کودک :
مادر نباید کودک محصل خود را هر روز صبح از خواب بیدار کند.
کودک از مادری که مزاحم خواب او می شود و رویاهای او را از هم گسیخته می سازد نفرت دارد.
کودک از این که مادر به اتاق او بیاید و پتو را از روی او بردارد و بگوید بلند شو دیر است وحشت دارد.
اگر کودک با صدای ساعت زنگدار بیدار شود بهتر از این است که با صدای مادر زنگدار بیدار بشود.
نباید کودکی را که به آسانی از خواب بر نمی خیزد، تنبل نامید و به کودکی که فوراً برنمی خیزد و هنوز خواب آلود است برچسب “بد خلق ” یا “لجباز ” زد.
کودکانی که بشاش و چابک بودن به هنگام صبح رادشوار مییابند، نباید مورد تمسخر قرار گیرند.
به جای این که با آنان وارد جنگ شویم، بهترین کار این است که بگذاریم ده دقیقه طلایی دیگر را به خواب یا خیالبافی اختصاص دهند و از آن لذت ببرند.
این را می توان با تنظیم ساعت به نحوی که زودتر زنگ بزند عملی کرد اظهارات ما بجای اینکه بیان کننده خشم، تحقیر، تمسخر و یا هشدار درباره سلامتی کودک باشند بایستی یکدلی ما را به او بفهمانند.
چنین اظهاراتی صبح را درخشان می سازد : “خیلی کیف دارد آدم تو بسترش دراز بکشد و غرق رویا بشود“.
“پنج دقیقه دیگر هم بخواب” چنین اظهاراتی جوی سرد و طوفانی به ارمغان می آورد ” بلند شو، پسره ی شل و ول، بلند شو، پسرک تنبل ” چنین اظهاراتی باعث میشود کودک خودش رابه مریضی بزند “چرا هنوز تو رختخوابی؟ مگر ناخوشی؟ سر دردی؟
اصول رفتار با کودک
رفتن به مدرسه
از آنجا که کودک به هنگام صبح برای رفتن به مدرسه عجله دارد، بدین خاطر می توان انتظار داشت که وی کتابهای درسی، عینک، ظرف غذا یا پول ناهار خود را فراموش کند.
بهترین کار در این مواقع آن است که اشیای فراموش شده را بدون موعظه کردن درباره فراموشکاری و عدم مسئولیتش به او بدهیم.
اگربه کودک بگوئیم “عینکت اینجاست” به او بیشتر کمک کرده ایم تا این که بگوییم ” میخواهم زنده باشم وآن روزی راببینم که تو یادت بماند عینک را بزنی ” نباید موقع مدرسه رفتن کودک فهرستی از هشدار و تذکر به او داد.
اگر به کودک بگوییم روز خوشی داشته باشی بهتراز این هشدار معمول است که “خودت را به دردسر نینداز“
مطالب مرتبط با اصول رفتار با کودک