روش برخورد با نوجوان و مشکلات نوجوانی چیست؟
روش برخورد با نوجوان
برای یادگیری روش برخورد با نوجوان با سایت روانشناسی روان راهنما همراه باشید.
نوجوانی یکی از حساس ترین مراحل زندگی است . گذر از کودکی و تغییرات جسمی و روحی، فرد را با دنیای جدیدی روبرو می کند. به عبارت دیگر فرد در این مرحله، در آستانه ورود به دنیای جدیدی است که نمی توان از آن به بزرگسالی، تعبیر کرد. بلکه مرحله ای میان کودکی و بزرگسالی است.
روش برخورد با نوجوان ، نیازمند مهارت های خاصی است که عدم فراگیری این مهارتها از یک سو باعث عدم درک متقابل و در نتیجه فاصله و شکاف میان والدین و نوجوان می شود و از سوی دیگر ممکن است آسیبهای روحی به نوجوان وارد کند.
روش برخورد با نوجوان و خودمختاری
نوجوانان بویژه آنهایی که بین سنین ۱۵ تا ۱۸ سال هستند؛ تمایل به خودمختاری و استقلال دارند بنابراین معمولا از قوانین والدین سرپیچی میکنند. آنها ممکن است رفتارهای خطرناکی را مرتکب شوند و یا تصمیمات غلطی بگیرند زیرا می خواهند همه چیز را امتحان کنند (اصطلاحا دل به دریا بزنند). اگر چه نافرمانی ناخوشایند است، اما والدین به تدریج می بایست وابستگی را کم کنند و اجازه دهند تا نوجوانان بتوانند تصمیمهای مناسب با سن خود را بگیرند. دکتر کارل (Carl Pickhardt) روانشناس معروف توصیه می کند که والدین در حین اختلاف نظر با فرزندشان، در وهله ی اول آرامش خود را حفظ کنند و سپس راهنمایی های شفاف و روشنی از ریسک های خطرناک و تصمیمات مهم اخذ شده به او ارائه دهند.
روش برخورد با نوجوان و انتظارات غیرشفاف
نوجوانان اغلب زمانی که انتظارات والدین از آنها غیرشفاف و یا مبهم است، از آن سرپیچی می کنند. برای مثال یک پدر و یا مادر به فرزند خود می گوید: ” من دوستانی که با آنها بیرون می روی را نمی پسندم؛ پس زود به خانه برگرد” . منظور والدین این است که ” من درباره ی امنیت تو نگرانم؛ بنابراین قبل از تاریک شدن هوا به خانه برگرد”. تعیین قوانین به صورت شفاف ، شامل قوانین ساعات رفت و برگشت به خانه؛ انجام تکالیف مدرسه، لحن مناسب در منزل، محدودیت تماس با تلفن همراه، محدودیت در استفاده از اینترنت و مسئولیت برخی از کارهای خانه می تواند به یک نوجوان کمک کند تا انتظارات والدین را درک کند و یک روش صحیح تربیتی است.
تنبیه مناسب
والدین اغلب تصور میکنند که سبک جدی و مقتدرانه ی فرزندداری موجب سربه راه شدن فرزندان می شود. ولی در واقع اینطور نیست، برعکس، مجازات های شدید و تنبیه های بیش از حد، رفتارهای ناهنجار نوجوانان را تشدید می کند.سختگیری بیش از حد و کنترل نامناسب رفتار نوجوانان را بهتر نمیکند. دکتر لورا مارکام (Laura Markham) در وبسایت خود عنوان کرده است:” سختگیری بیش از حد تعاملات مثبت بین والدین و فرزندان را از بین می برد و اثر منفی بر روی بُعد خودساختگی شخصیت نوجوان می گذارد.”
روش برخورد با نوجوان
سر حرف را با نوجوان باز کنید
به جای این پا و آن پا کردن و خوردن مدام حرف هایتان، خودتان باشید و در کمال آرامش و با مقدمه ای شیرین باب سخن را بگشائید! با ساده ترین ها، مکالمه را شروع کنید
مثلا، بگوئید: ” چه خبر؟”، ” امروز چطور بود؟” ،”ناهار خوشمزه بود!” و…
همین سوال های ساده باعث می شود فرزند شما کم کم شروع به حرف زدن کند و خیلی از مسائل خود را با شما در میان بگذارد.
پیش از گفتگوی اصلی، بستر سازی کنید
بهتر است پیش از پرداختن به موضوع اصلی، بستر سازی کنید. مثلا، بر سر دیگر مسائل مهم زندگی نوجوان و یا خانواده توقف نمائید و در مورد یکی از اتفاقات پیش آمده اخیر، نظر او را بخواهید. سپس به تدریج گفتگو را هدایت کرده و در نهایت به سمت موضوعی که متمایلید در مورد آن بحث کنید، پیش ببرید. بدین طریق شما خواهید توانست فضای دوستانه ای را بر روابط خود و نوجوانتان حاکم سازید و او را راغب به گفتگو کنید.
بحث را با پرسش های منظوردار شروع نکنید
اولین قدم برای نتیجه دادن یک بحث، این است که به شخصیت نوجوانتان احترام بگذارید. در این صورت است که او با شما احساس راحتی کرده و درددل می کند.
بدون هیچ گونه سرزنش، انتقاد و یا تحقیری با بیان مثال ملموسی، بر رفتار نامطلوب نوجوان، ایست کنید و نظر او را راجع به آن جویا شوید. اگر می خواهید بحثی منطقی و نتیجه دار داشته باشید، بحث را با پرسش های منظوردار شروع نکنید. اگر از نوجوانتان بپرسید:” از صبح تا به حال کجا بودی؟” یا بگوئید:” معلوم است چه می کنی! می خواهی آبروی خودت و ما را ببری!”، مطمئنا به نتیجه نخواهید رسید و چیزی جز پرخاشگری و عصبانیت، جوابهای سروبالا و دروغ های نوجوان، چیزی عایدتان نخواهد شد.
بهتر است صحبت های خود را با سوال هایی کلی شروع کنید تا بحث کم کم پا بگیرد. مثلا بگوئید: “خوب امروز چه کارها کردی؟! از دوستانت چه خبر؟! و…”.
به حرف نوجوان گوش دهید
در صورتی که موفق به ارتباط گرفتن شدید، در این مرحله توصیه می شود تا آنجایی که ممکن است اظهار نظر نکرده و دیدگاه خود را بیان نکنید. اجازه دهید سکان هدایت گفتگو به دست نوجوان باشد. فقط به حرف نوجوان گوش دهید. بهتر است هرازچند گاهی با بیان عباراتی چون ” آهان، اوهوم، …” به او ثابت کنید که سرو پا گوش هستید و یا با پرسش سوالاتی از آنچه که گفته است، نظر او را برای ادامه بحث، جلب کنید و خود نیز به این اطمینان برسید که صحبت های او را درست متوجه شده اید.
از او سوال کنید ولی قضاوت نکنید
همیشه فرض را بر این بگذارید که او دلیلی منطقی برای انجام کارهای خود داشته است. بدون هیچ سوگیری و برداشتهای یک جانبه، سوالات خود را بپرسید و منتظر جوابهای قانع کننده نوجوان باشید. اگر قانع نشدید سوال خود را به طریقی دیگر بیان کنید و از نوجوان توضیح بیشتری بخواهید. برای درک و تفهیم بهتر مسئله، سعی کنید بی هیچ غرضی رفتارنوجوان را توصیف کنید و نظر او را نیز را راجع به آن بخواهید. البته یادتان باشد برای توصیف رفتارهای نوجوانتان، از واژه های “غلط” و ” احمقانه” استفاده نکنید.
دنبال بهانه گیری و جروبحث نباشید
اگر می خواهید نوجوانتان پس از مدتی فقط صدای شما را نشنود بلکه به حرفتان نیز گوش دهد بایستی حواستان به گفتگوها باشد. دنبال بهانه گیری و جر وبحث نباشید. از کاه، کوه نسازید و بر سر هر موضوع کوچک و بزرگی غرغر نکنید. چشم تان را بر روی برخی از رفتارهای غلط او ببندید تا جای بحث برای موضوعات مهم تر باقی بماند.
به او بفهمانید نگران او هستید
برای این که نوجوان اجازه مداخله در مشکلات شخصی اش را به شما بدهد، به او بفهمانید نگرانش هستید و قصد کمک دارید. طوری رفتار نکنید که انگار شما همه بایدها و نبایدهای زندگی نوجوان را می دانید.مثلا، به او بگوئید:” چند وقتی است تو خودت هستی، نمی دانم چه موضوعی پیش آمده اما می توانی برای هر نوع کمکی روی من حساب کنی!”.
آرام و با صراحت کامل با نوجوان صحبت کنید
اگر چه شاید بسیار برافروخته و عصبانی باشید اما تمام تلاشتان را کنید تا برخوردتان با نوجوان تند نباشد. خیلی آرام اما با صراحت و صداقت کامل در مورد سیگار کشیدن، دوستان ناباب، افت تحصیلی و… با فرزندتان صحبت کنید و جنبه های مثبت و منفی رفتار اشتباهش را توضیح دهید. او باید بفهمد که راه را اشتباه می رود و ممکن است در آینده دچار مشکلات بسیاری شود.
با عصبانیت او مقابله مثل نکنید
اگر نتیجه مساعدی از گفتگو حاصل نشد، ممکن است نوجوان عصبی و بداخلاق شده و رفتار تندی با شما داشته باشد. در این شرایط شما باید به خود مسلط باشید و این رفتار او را راهی برای ابراز هیجاناتش تعریف کنید. سعی کنید به سردرگمی و عصبانیت او دامن نزنید و یا دهان به دهانش نشوید.
تصمیم را به عهده خودش بگذارید
اگر گمان می کنید نتیجه گفتگو رضایت بخش بوده است بهتر است پس از بیان دلایل و توجیه نوجوان، مثل آن ضرب المثل ماهی و ماهیگیری رفتار کنید! به جای این که تلاش کنید ماهی صید کرده خود را به زور به نوجوانتان بدهید، ماهیگیری را به او بیاموزید. به هنگام مواجهه با مشکلات نیز، به جای بازی نقش قرص حلال مسائل، سعی کنید تصمیم را به عهده خودش بگذارید. قدرت نیروهای درونی نوجوانتان را یادآوری کنید، استعدادها و شایستگی هایش را به رخ بکشید و به او بگویید که در هر شرایطی پشتیبان و یاور او خواهید بود .
منبع روش برخورد با نوجوان : دکتر شریعتمداری